Home » Активности

Активности

Активности


Београд, 21. и 22 јун 2018. године

Правни факултет Универзитета у Београду и Центар за пореску политику Универзитета у Лозани, у сарадњи са Српским фискалним друштвом, организовали су 21. и 22. јуна 2018. године на Правном факултету Универзитета у Београду  Интензивни семинар из међународног пореског права.

Семинар су заједнички одржали др Викрам Чанд са Универзитета у Лозани и доц. др Светислав В. Костић са Правног факултета Универзитета у Београду.

Први дан семинара, 21. јун 2018. године, био је посвећен трансферним ценама са посебним освртом на следеће области: правила о трансферним ценама после БЕПС-а; посебна питања везана за услуге које се пружају између повезаних лица; посебна питања везана за нематеријалну имовину која се користи међу повезаним лицима; посебна питања везана за финансирање између повезаних лица; примена методе поделе добити на одређене облике трансакција; улога пореских уточишта у пружању правне сигурности.

Другог дана семинара, 22. јун 2018. године, пажња је усмерена на нека специфична питања у вези примене уговора о избегавању двоструког опорезивања:  вештачко избегавање постојања сталне пословне јединице и приписивање добити сталној пословној јединици; супротстављање штетним пореским поступцима и случај Србије; међународно опорезивање у светлу захтева за постојањем суштине, стварних (значајних) активности и принцип стварања вредности; дигитална економија и опорезивање дигиталних облика пословања. Др Викраму Чанду и доц. др Светиславу В. Костићу придружио се на панелу мр Дејан Дабетић, главни српски преговарач пореских уговора, који је занимљивим примерима и појашњењима допринео да квалитет семинара буде још бољи.

Дводневни семинар је окончан презентацијом студената изборног предмета Право међународних пореских уговора и промоцијом књиге др Викрама Чанда

The Interaction of Domestic Anti-Avoidance Rules with Tax Treaties.

(Schulthess Verlag, Tax Policy, 2018)

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду су се на изборном предмету бавили управо интеракцијом између српског општег анти-абузивног правила (начело фактицитета из чл. 9 ЗПППА) и ново унетог правила основног циља из МЛИ које је постало саставни део уговора о избегавању двоструког опорезивања (PPT), при чему је др Викрам Чанд најеминентнији аутор управо у овој изузетно актуелној области.

Овде можете преузети презентације са Интензивног семинара из међународног пореског права:

 1. Правила о трансферним ценама после БЕПС-а
 2. Посебна питања везана за услуге које се пружају између повезаних лица
 3. Посебна питања везана за нематеријалну имовину која се користи међу повезаним лицима
 4. Посебна питања везана за финансирање између повезаних лица
 5. Примена методе поделе добити на одређене облике трансакција
 6. Супротстављање штетним пореским поступцима и случај Србије
 7. Дигитална економија и опорезивање дигиталних облика пословања


Београд 19. јун 2017. године

Српско фискално друштво је у сарадњи са централом IFA (IFA Travel Lectureship Program) 19. јуна 2017 године организовало предавање проф. др Филипа Бејкера на тему новог мултилатералног инструмента и његове примене.  Предавање је отворио Председник СФД проф. др Дејан Поповић, а присутнима се обратио и проф. др Бертил Виман, потпредседник IFA са неколико речи о нашој глобалној организацији и њеном раду.  Излагању проф. др Филипа Бејкера, које је одржано на Правном факултету Универзитета у Београду у Амфитеатру II од 09:50 до 13:3,0 присуствовало је преко 100 чланова СФД и њихових гостију.

Проф. Филип Бејкер је и на предавању у Београду показао зашто, поред тога да је засигурно један од најпознатијих стручњака у области међународног опорезивања на свету, важи и за вероватно најбољег и најзанимљивијег предавача у овој области.

Презентацију предавања проф. др Филипа Бејкера можете преузети овде


Београд, 06. октобар 2016. год.  

6. октобар 2016. године – објављено српско издање Модел-конвенције о порезима на доходак и на имовину (ОЕЦД 2014)

У издању СФД објављен је српски превод  Модел-конвенције о порезима на доходак и на имовину (ОЕЦД 2014).  После више од годину дана рада група СФД за превод Модел-конвенције ОЕЦД коју су чинили доц. Др Светислав В. Костић, Дејан Мраковић, LL.M, Павле Кутлешић, LL.M, Бојан Станковић, Небојша Јовановић, LL.M, Слободанка Колунџија, LL.M, Анђела Богојевић, Никола Филиповић, Наташа Гатарић, Сара Ненадић, LL.M, Небојша Пејин, Сања Ристић, Тања Ристић, Слободан Тривић и Милан Војиновић  привела је крају посао на преводу на српски језик најзначајнијег извора из области међународног уговорног пореског права, извора који представља основ за сваког ко жели да се бави овим делом пореског права.  Превод је штампан у 600 примерака, при чему је одлуком Скупштине СФД 300 од њих поклоњено државним, судским и академским институцијама у Републици Србији и Републици Српској.  Објављивање српског превода Модел-конвенције о порезима на доходак и на имовину својим новчаним прилозима помогли су следећи донатори: Уникредит банка а.д. Београд, Пореска канцеларија Татић, Deloitte, KPMG, PwC, као и адвокатска канцеларија Карановић&Николић.

Изузетно посећена промоција српског превода Модел-конвенције о порезима на доходак и на имовину је одржана 06. октобра 2016. године на Правном факултету Универзитета у Београду, а на њој су се присутнима обратили:

 • Проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду,
 • Проф. др Дејан Поповић, Председник СФД,
 • Проф. др Жоао Феликс Пинто Ногуеира (IBFD/IFA Португалија) – Значај Модел-конвенције ОЕЦД и њеног Коментара,
 • Проф. др Дануше Нерудова (Мендел Универзитет Брно/ IFAЧешка Република) – Утицај превода Модел-конвенције ОЕЦД и њеног Коментара на развој чешког међународног пореског права.
 • Др Борбала Колош (IFA Мађарска) – Утицај превода Модел-конвенције ОЕЦД и њеног Коментара на развој мађарског међународонг пореског права.
 • Доц. др Светислав В. Костић (Правни факултет Универзитета у Беораду/СФД) – Представљање српског превода Модел-конвенције ОЕЦД и њеног Коментара.

Заинтересовани књигу могу купити у књижари Правног факултета у Београду (Бул. Краља Александра 67, 11000 Београд) или (само у ел. верзији) преко ОЕЦД-а.

korice-za-sajt-sfd


Београд, 12. децембар 2011. год.  

12. децембар 2011. године – објављено српско издање Смерница ОЕЦД за примену правила о трансферним ценама за мултинационална предузећа и пореске управе (2010)

У издању Српског фискалног друштва објављен је српски превод Смерница ОЕЦД за примену правила о трансферним ценама за мултинационална предузећа и пореске управе (2010).  После више од годину дана рада група за трансферне цене СФД коју су чинили проф. др Дејан Поповић, мр Светислав В. Костић, др Драган Демировић и мр Саша Ранђеловић, уз подршку младих запослених консултантске куће Deloitte (Милице Обрадовић, Филипа Ковачевића, Милоша Крстића и Дејана Мраковића, LL.M), привела је крају посао на преводу на српски језик једног од најзначајнијих упоредних извора из области трансферних цена, извора који представља основ за сваког ко жели да се бави овим делом пореског права.  Превод је штампан у 300 примерака, при чему је одлуком Скупштине СФД 130 од њих поклоњено државним, судским и академским институцијама у Републици Србији и Републици Српској.  Изузетно посећена промоција српског превода Смерница ОЕЦД за примену правила о трансферним ценама за мулитинационална предузећа и пореске управе је одржана 12. децембра на Правном факултету Универзитета у Београду, а на њој су се присутнима обратили проф. др Мирко Васиљевић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Дејан Поповић, Председник СФД, Дејан Стојановић, Генерални секретар СФД и мр Светислав В. Костић, члан групе за трансферне цене СФД (овде можете преузети презентацију мр Светислава В. Костића која је приказана на промоцији).  После промоције у Београду, 15. децембра 2011. године одржана је промоција у Бања Луци у Административном центру Владе Републике Српске (обавештење објављено на сајту Министарства финансија Републике Српске ).

Заинтересовани књигу могу купити у књижари Правног факултета у Београду (Бул. Краља Александра 67, 11000 Београд) или (само у ел. верзији) преко ОЕЦД-а.

korice-oecd-tpg


Београд, 17. јун 2011. год.  

Дана 17. јуна 2011. године у организацији СФД и Правног факултета Универзитета у Београду одржан је скуп на тему Опорезивање спортиста са међународним елементом на коме су студенти Правног факултета Универзитета у Београду представили налазе својих истраживања које су спровели у току припрема за такмичење из међународног пореског права које се одржава сваке године у Лувену (Белгија), а на коме је Правни факултет Универзитета у Београду први пут учествовао ове године. Више о наведеном такмичењу можете наћи на адреси http://www.law.kuleuven.be/eutax/.

Презентација са скупа на тему Опорезивање спортиста са међународним елементом. (link)


Београд, 21. октобар 2008. год.  

Др Диана Драгутиновић
министар финансија у Влади Републике Србије

Поштована госпођо Драгутиновић,

Веома ценећи допринос Министарства којем сте на челу вођењу одговорне фискалне политике, Српско фискално друштво, национални Детаљније


ПРЕДЛОЗИ СРПСКОГ ФИСКАЛНОГ ДРУШТВА У ВЕЗИ С ИЗМЕНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ ПРЕДУЗЕЋА

Амандман 1.

У члану 2. Законa о порезу на добит предузећа („Службени гласник РС”, бр. 25/01, 80/02, 80/02 – др. закон, 43/03 и 84/04), додаје се нови став 3, који гласи Детаљније


Београд, 16. октобар 2008. год.

Др Диана Драгутиновић
министар финансија у Влади Републике Србије

Поштована госпођо Драгутиновић,

Веома ценећи допринос Министарства којем сте на челу вођењу одговорне фискалне политике, Српско фискално друштво, национални огранак International Fiscal Association, узело је слободу да формулише одређени Детаљније


ПРЕДЛОЗИ СРПСКОГ ФИСКАЛНОГ ДРУШТВА У ВЕЗИ С ИЗМЕНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОХОДАК ГРАЂАНА

 I. НЕКА СПОРНА ПОРЕСКОПОЛИТИЧКА ОПРЕДЕЉЕЊА

Преднацрт Закона о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана садржи одређена решења чије порескополитичке импликације захтевају критички осврт. Детаљније


На позив IFA огранка Румунија, Председник СФД проф. др Дејан Поповић је учествовао на инагурационом састанку IFA огранка у Букурешту, у периоду од 15. до 16. маја 2008. године, као и на конференцији о поједностављењу пореза: Изазови и могућности, која је одржана 15. маја.

Обраћање Председника СФД (pdf)


Дана 30. октобра 2007. године, у организацији СФД је одржано предавање Рика Кревера, професора универзитета Monash из Мелбурна, на тему: „Impact on businesses of the shift to international accounting standards and differences between international accounting standards and tax laws.“


У току септембра 2007. године чланови СФД су били ангажовани на изради предлога за измене Закона о порезу на доходак грађана и Закона о порезу на добит предузећа. Предлози Друштва су достављени Министарству финансија 5. октобра 2007. године. Велики део предлога чланова СФД је прихваћен у предложеном нацрту измена закона.