Home » Конференција о пореским апсектима одлива мозгова 2019

Конференција о пореским апсектима одлива мозгова 2019

Конференција о пореским апсектима одлива мозгова 2019

Београд, 11. октобар 2019

Одржана конференција о пореским апсектима одлива мозгова у сарадњи Српског фискалног друштва и Правног факултета Универзитета у Београду

Правни факултет Универзитета у Београду је, у сарадњи са Српским фискалним друштвом, 11. октобра 2019. године био домаћин међународне пореске конференције под називом “Порески аспекти одлива мозгова”. Реч је о теми којој до сада није поклањана значајна пажња, не само на регионалном, већ ни на међународном плану, иако се ради о питању везаном за један од најактуелнијих проблема са којима се данас сусрећу државе широм света, међу којима је и Србија.

Чланове организационог одбора, односно модераторе конференције чинила су највећа академска имена у области пореског права у земљи и иностранству – проф. др Ана Паула Дорадо (Ana Paula Dourado) са Универзитета у Лисабону, проф. др Јарив Браунер (Yariv Brauner) са Универзитета у Флориди (Levin), проф. др Гордана Илић-Попов и доц. др Светислав В. Костић са Правног факултета Универзитета у Београду.

Конференција је била организована у четири панела на којима је излагало 11 еминентних пореских стручњака из 8 различитих држава (Белгије, Грчке, Холандије, Индонезије, Италије, Русије, Шпаније и Србије) излагало своје актуелне радове на тему пореских аспеката одлива мозгова.

Најпре је присутне у име Универзитета у Београду поздравила проректорка проф. др Гордана Илић-Попов, након чега је доц. др Светислав Костић започео конференцију уводним предавањем о обрасцима модерних миграција, те суштини и значају феномена одлива мозгова.

Први панел започео је Рикардо Гарсија Антон (Ricardo García Antón) са Тилбуршког универзитета у Холандији, који је излагао на тему Restoring the EU citizenship for tax purposes: Taxation and Identity”, а затим су Николај Милоголов (Nikolai Milogolov) са Финансијског истраживачког института при Министарству финансија Руске федерације и Азамат Берберов са Гајдар Института за економску политику и Финансијског универзитета при Влади Руске федерације презентовали своје истраживање на тему: “Brain drain & tax competition: do we need another BEPS?”. Први панел затворио је Ђорђо Берета (Giorgio Beretta) са Универзитета Карло Катанео у Милану, Италија, излагањем на тему: “Fixing the Social Contract: A GloBE also for Individual Taxation?”.

Током другог панела своја излагања су представили Фернандо Соуса де Ман (Fernando Souza de Man) са Универзитета у Мастрихту, Холандија, на тему “Tax measures to combat brain drain: are they in line with conventions for the avoidance of double taxation?”, Светислав В. Костић са Правног факултета Универзитета у Београду на тему “Tax incentives to combat the brain drain and testing the limits of the equality principle”, као и Б. Бавоно Кристиађи из DDTC Fiscal Research, Индонезија, на тему “Tax and Brain Drain: Justification, Design and Prospect for Large Developing Economies”.

Трећи панел чинила су излагања Андрее Мућариела (Andrea Mucciariello) са Универзитета у Салерну, Италија и Универзитета у Антверпену, Белгија, под насловом “Comparative analysis of financial and tax measures to combat the phenomenon of brain drain in southern European member states”, као и Катерине Пероу (Katerina Perrou) са Универзитета у Атини, Грчка, на тему “Brain drain: the impact on taxation and measures to reverse it”.

Током четвртог панела своја излагања су представили Андрес Баез Морено (Andrés Báez Moreno) са Универзитета Карлос III у Мадриду и Хуго Лопез Лопез (Hugo López López) са Државног универзитета у Навари, Шпанија, на тему “Brain Drain Tax” vs. “Brain Gain benefits”: general thoughts from a Spanish perspective”, као и Ива Иванов из Министарства финансија Републике Србије, на тему “Tax incentives for keeping and attracting a highly qualified workforce”.

Након затварања конференције, учесници су имали организовану посету ретроспективној изложби Марине Абрамовић, светски познате уметнице перформанса, под називом “Чистач” у Музеју савремене уметности.